2.1.1 Trends en ontwikkelingen (incl. corona-effecten)
- We zien in de maatschappij, gestimuleerd vanuit het Nationaal Preventieakkoord, steeds meer aandacht voor positieve gezondheid: het uitgaan van een positief mensbeeld en het benadrukken van de zelfredzaamheid. Zodat mensen de regie blijven houden over hun eigen leven, ook al zit het soms tegen. In Almelo zetten we hier ook op in. Door niet de beperkingen van mensen te benadrukken, maar te accepteren dat er afwijkingen zijn, te leren daarmee om te gaan en te incasseren als het soms tegenzit.
- Als gemeente zou je jezelf als uitvoeringsorganisatie eigenlijk zo klein mogelijk moeten maken. Een vergezicht waar we via nieuwe manieren van werken, zoals bijvoorbeeld de doorbraakmethode, het meer-ogenprincipe en de kwaliteitstafel, stapje voor stapje dichterbij proberen te komen. Wij geven bij nieuwe pilots nadrukkelijker aandacht aan de uitvoerbaarheid in de lijn en voor welke bestaande activiteiten dit een vervanging kan zijn. Ook monitoren we de effecten van de pilots en sturen we, daar waar nodig, bij. Voorstellen voor pilots en projecten worden dan ook vergezeld van een concreet plan om de effecten tijdens de pilot- en projectfase periodiek te meten.
- Ook door een nadrukkelijkere samenwerking met onze partners proberen we onszelf steeds een beetje meer overbodig te maken. Zo koersen we op een preventie-agenda die van alle partners is, en niet van de gemeente die daarin samenwerkt met de partners.
- Een gelukkige en gezonde bevolking leidt tot een afname van het beroep op maatwerkvoorzieningen. Wij willen toewerken naar een verkleining van het aanbod in maatwerkvoorzieningen, daar waar kan door deze door te ontwikkelen naar algemene voorzieningen, zelf te organiseren en wellicht soms door ze op te heffen daar waar ze niet nodig of niet effectief blijken te zijn. Voorbeelden van een doorontwikkeling naar een algemene voorziening zijn de wasdienst of de dagstructurering. Ook willen we inspelen op de ontwikkeling naar meer digitale vormen van zorg en ondersteuning (eHealth toepassingen) en stimuleren we het toepassen van nieuwe technologieën.
- Met de "Doorbraakmethode" hebben we goede resultaten behaald. De eerste effecten zijn nu al zichtbaar. Zo is bekend dat de eerste 91 casussen een besparing hebben opgeleverd van ruim 2,1 miljoen euro. Bij aanvang van het project werd de verwachte besparing (excl. project kosten) geschat op 12.000 euro per casus, maar het werkelijke resultaat over de eerste 91 casussen is 23.520 euro per casus. Op peildatum 23-04-2021 zijn er 197 casussen opgepakt binnen De Doorbraakmethode. Uitgaande van dezelfde prognose uit de eerste rapportage SOHOS Almelo van de 91 casussen, zitten wij op schema om aan de totale taakstellingen van 4,5 miljoen euro te voldoen. De Taakstellingen vanuit programma Zorg Maatregelenpakket 1 is verspreid over de jaren 2019 tot en met 2022. Uitgaande van de continuering van het aantal casussen is het reëel dat De Doorbraakmethode qua resultaten boven de taakstelling uitkomt op basis van in totaal mogelijk minder opgepakte casussen. We gaan 2021 gebruiken om de methode verder door te ontwikkelen en in 2022 een nog betere werkwijze te implementeren en in te bedden in de reguliere uitvoering. Hiervoor zal in 2021 een projectplan gemaakt worden.
- Corona vergroot kwetsbaarheden en ongelijkheid. Op dit moment constateren we bijvoorbeeld dat in 2020 minder VVE-indicaties zijn afgegeven door de JGZ. Dit komt doordat de kinderopvang, scholen en de consultatiebureaus voor een groot deel van de tijd gesloten zijn geweest voor hun reguliere taken en fysieke onderzoeken in de eerste helft van 2020 niet mogelijk waren. En daar waar de indicaties wel waren afgegeven kozen ouders er vaak voor hun kind, vanwege corona, niet naar de opvang te sturen. Vanaf augustus 2020 heeft de JGZ een inhaalslag gemaakt waardoor de daling beperkt is gebleven.
De “Gezondsheidsmonitor Jeugd 2020, Twentse jongeren in tijden van corona” laat een stijging zien van de psychische en de psychosociale problematiek. Sinds de coronacrisis is bijvoorbeeld 9% van de jongeren meer bang, voelt 13% van de jongeren zich meer depressief, heeft 26% van de jongeren meer stress en stijgt het aantal jongeren dat soms of vaak eenzaam is van 18% in 2019 naar 26% in 2020. Wat de effecten van corona zijn op eenzaamheid bij ouderen is niet bekend. Wel weten we dat de percentages voor eenzaamheid onder ouderen voor corona al veel hoger lagen dan bij jongeren. Van de 75+ers voelt 55% zich eenzaam, waarvan 11% ernstig eenzaam.
Wat de effecten op langere termijn zijn is op dit moment moeilijk in te schatten. Samen met onze partners houden wij vinger aan de pols om aanpassingen te kunnen doorvoeren als die nodig zijn.