Overige thema's

Wijkopgaven

3.1 Wijkopgaven

Eind 2020 is voor elke wijk/dorp een wijkopgave vastgesteld die de opgaven bevat voor de desbetreffende wijk/dorp. De huidige wijkopgaven hebben een tijdspanne van twee jaar. Dit is een bewuste keuze zodat de nieuw vast te stellen wijkopgaven aansluiten bij de volgende collegeperiode. In 2022 worden nieuwe wijkopgaven ontwikkeld tot integrale gemeentelijke opgaven per wijk of dorp. Ook doelen en opgaven van bijvoorbeeld Veiligheid, Toezicht en Handhaving, Uitvoering Fysiek, Uitvoering Sociaal en de verschillende programma’s vinden daarin een plek, evenals de inbreng van de wijkbewoners. Stadsbrede thema’s worden vertaald naar het niveau van de wijken/dorpen.

In de komende periode wordt uitvoering gegeven aan de huidige wijkopgaven. Daarin zijn concrete opgaven geformuleerd. Voorbeelden hiervan zijn :

  • Aadorp: Onderzoeken transformatiemogelijkheden voormalige basisschool Aadorp;
  • Binnenstad: Terugdringen overlast Amaliaplein.
  • Bornerbroek: Actief meedenken met het verbeteren van de exploitatie van Stichting Kulturhus die het Brookshoes, De Latei en Waterinfocentrum Peeze beheert en exploiteert.
  • De Riet /Nieuwland: De jeugd bewust maken van de aspecten van zwerfvuil door het zakgeldproject door te zetten.
  • Hofkamp: Bij een aantal oversteekplaatsen die volgens bewoners onvoldoende zichtbaar waren is ledverlichting geplaatst.
  • Nieuwstraatkwartier: Realiseren van een activiteitenkalender voor het Smorreveld, realiseren van gevel tuinieren aan de Ambtstraat en Lindestraat.
  • Noorderkwartier: Buurtbewoners Vriezenveenseweg beheren plantenbakken die zijn geplaatst om stoepparkeren te verhinderen.
  • Ossenkoppelerhoek: Realiseren van een hondenlosloopren in het Beeklustpark o.l.v. bewonerswerkgroep. Door middel van buurtacties de Boomplaats en haar inwoners beter leren kennen en sociaal netwerk in kaart brengen.
  • Schelfhorst: I nzet op verbinding met jongeren vanuit jongerenwerk als preventief middel rondom overlast.
  • Sluitersveld: P rioritering gegeven aan speellocaties. Verbinding met buurthuis en kindcentrum daardoor signalen tijdig ondervangen.
  • Wierdensehoek : Samen met bewoners en gemeentelijk groenbeheer bepalen hoe verspreid liggende kleine stukjes groen aan bewoners in gebruik kunnen worden gegeven.
  • Windmolenbroek: Samen met het bestuur en andere partners in de wijk (Beter Wonen, Avedan) gaan we werken aan meer (maatschappelijke) initiatieven in het Noaberhoes.

Bij de programmabegroting 2021 is een deel van het budget wijksturing (145.000 euro) eenmalig aangewend ten behoeve van dekking van het faseren van de bezuinigingen op culturele en sociaal/maatschappelijke instellingen. Door het college is aangegeven dat hierdoor het behalen van de doelstellingen uit de wijkopgaven bijgesteld en/of getemporiseerd wordt.

Door corona zijn veel bewonersinitiatieven stil gevallen. Verwacht wordt dat deze bewonersinitiatieven na corona weer opgepakt worden. Daarnaast zullen ook nieuwe initiatieven ontstaan. De wijkondersteuner ondersteunt deze bewonersinitiatieven. Dit betekent dat er meer inzet van de wijkondersteuner nodig is.

Eén doelstelling die in meerdere wijkopgaven terugkomt, is het versterken en uitbreiden van het sociaal maatschappelijk netwerk. Met een goed functionerend netwerk wordt snel geschakeld op thema’s of situaties die zich voordoen in de wijken en dorpen. De wijkondersteuner is een belangrijke partner in het versterken van deze sociale netwerken. Daarnaast heeft de wijkondersteuner een signalerende rol, in voorkomende gevallen wordt doorverwezen naar voorliggende voorzieningen. Dit voorkomt vraag naar duurdere zorg.

Het wijkkompas dat uit meerdere objectieve en subjectieve gegevens bestaat wordt als indicator gebruikt voor de wijkopgaven. Omdat blijkt dat de subjectieve gegevens die via het Almelo Panel worden verkregen niet representatief zijn, gebruiken wij alleen de objectieve gegevens. Samen met Kennispunt Twente wordt het wijkkompas doorontwikkeld.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 14:01:37 met de export van 06/07/2021 13:52:38