Bijlagen

Corona-effecten

5.1 Corona-effecten

Het einde van de coronacrisis lijkt meer in zicht te komen. Hierdoor durven wij dan ook meer vooruit te kijken. Enerzijds zijn de coronacrisis en de landelijke coronamaatregelen van grote invloed (geweest) op onze inwoners, bedrijven en organisaties. Anderzijds ontstaan er kansen voor de toekomst van onze inwoners en de (door)ontwikkeling van onze stad.

Op sociaal-maatschappelijk vlak vergroot de coronacrisis kwetsbaarheden en ongelijkheid. Waar in de eerste helft van het jaar 2020 minder Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie-indicaties werden afgegeven, is vanaf augustus 2020 een inhaalslag gemaakt. De daling is hierdoor beperkt gebleven. Onderzoek van de GGD Twente laat een stijging zien van de psychische en de psychosociale problematiek onder Twentse jongeren. Wat de effecten hiervan op langere termijn zijn is echter moeilijk in te schatten.

De aanhoudende coronacrisis en landelijke coronamaatregelen kunnen voor onze inwoners en Almelose ondernemers ingrijpende financiële gevolgen hebben (gehad). Bepaalde sectoren, zoals de horeca-, cultuur- en recreatiesector, zijn zwaarder getroffen dan andere sectoren. Ondernemers die het financieel moeilijk hebben, lopen het risico minder weerbaar te zijn tegen ondermijnende criminaliteit. Op economisch vlak lijken de gevolgen echter beperkt te zijn, mede vanwege de grootschalige steunpakketten van de Rijksoverheid.

Het Centraal Plan Bureau verwacht een vlot herstel van de Nederlandse economie. Het effect van economisch herstel op werkloosheidspercentages laat altijd langer op zich wachten. Voor Twente is de verwachting dat het gaat om beperkt banenverlies. Ook in het bijstandsbestand wordt een lichte daling verwacht, na een stijging in 2020. Via arbeidsmarktcoaches is er extra aandacht voor inwoners die recent in de bijstand zijn gekomen als gevolg van de coronacrisis. Het werkloosheidspercentage en aantal faillissementen werd hoger ingeschat dan in werkelijkheid het geval is. Knelsituaties doen zich vooral voor op individueel niveau.

Vanwege de geldende coronamaatregelen, waren er het afgelopen jaar minder bezoekers in onze binnenstad. Filiaalketens maken een terugtrekkende beweging. Dit biedt echter kansen voor kleine, lokale ondernemers en nieuwe concepten op het gebied van vrijetijdseconomie en -beleving. Het bevaarbaar maken van het Almelose water of andere plaatselijke activiteiten georganiseerd door Almelose ondernemers zijn voorbeelden hiervan. In dit kader kan de coronacrisis als katalysator voor innovatie werken. Inzet op het thema stadsontwikkeling kan een positieve bijdrage leveren aan het duurzaam herstel.

Nu de meeste Almeloërs vanuit huis werken, zien we een toename van gedigitaliseerde criminaliteit. Het digitale werken heeft echter ook voordelen: minder reisbewegingen en minder grote kantoorpanden. Er is vraag naar kleine, flexibele kantoorunits ontstaan.

Alles gebeurt tegenwoordig op afstand. Hierdoor liggen activiteiten van bewonersinitiatieven stil. Dit raakt de contacten met en tussen inwoners in de wijken. Het contact met onze inwoners vindt voornamelijk digitaal plaats. Zeker wanneer het gaat om grotere groepen. Online participatie en online bereikbaarheid zijn dan ook noodzakelijk in deze crisistijd. In de toekomst kunnen wij inwoners online blijven betrekken, eventueel in combinatie met fysieke contactmomenten. De digitale mogelijkheden worden gezien als een blijvende verrijking van het participatieproces, waarmee verschillende vormen van participatie mogelijk worden gemaakt.

Kortom, de effecten van de coronacrisis zijn tweeledig. Waar de gevolgen in het begin van de crisistijd desastreus leken te zijn, lijken bepaalde effecten nu mee te vallen. De coronacrisis heeft negatieve gevolgen (gehad), maar biedt ook nieuwe kansen voor onze inwoners en de stad. Met oog op de (her)opening van de samenleving zullen er, wanneer de coronacrisis en de landelijke coronamaatregelen het weer toelaten, steeds meer publieksgerichte concepten terug te vinden zijn in Almelo. Wij hopen dan ook op korte termijn perspectief te kunnen bieden aan onze inwoners en de stad, in de vorm van bijzondere aandacht voor de jeugd en ouderen en extra activiteiten in onze binnenstad.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 14:01:37 met de export van 06/07/2021 13:52:38