Ondermijning is een ingewikkeld probleem dat diep in de samenleving geworteld is. Voor de aanpak ervan is een lange adem nodig. Onze stevige integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit en handhaving (lokaal en (boven)regionaal) blijven wij voortzetten en doorontwikkelen, waarbij we inspelen op actuele ontwikkelingen en mogelijkheden.
Versterken van de weerbaarheid van de overheid om niet onbedoeld criminele activiteiten te faciliteren.
Versterken van de weerbaarheid van de maatschappij door bewustwording en meldingsbereidheid van de samenleving te verhogen en opwerpen barrières met relevante (private) partners.
Door meer datagericht te werken willen wij meer werken vanuit overzicht, trends en ontwikkelingen en minder reactief en op basis van incidenten acteren.
We willen dat zorg- en veiligheidsprofessionals intensiever samenwerken aan concrete veiligheidsvraagstukken en elkaar versterken. De komende jaren moet deze samenwerking verder worden uitgebouwd zodat de professionals elkaar versterken in het dagelijkse werk.
Het borgen van een thematische aanpak van onderwerpen op het snijvlak van zorg en veiligheid zoals aanpak personen met verward gedrag, mensenhandel, implementatie aanpak voorkoming escalatie (AVE).
Bij de aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit willen wij door middel van vroegsignalering onze (kwetsbare) jeugdigen in kaart brengen en monitoren. Door meer zicht te hebben aan de voorkant, willen wij het verder afglijden van de jeugdige vroegtijdig voorkomen. Dit vraagt om intensivering van onze integrale aanpak door alle betrokken professionals zoals de jongerenwerkers, wijkcoaches, (jeugd)politie en aandachtsfunctionarissen binnen de scholen.
Het is van belang om polarisatie in een vroeg stadium aan te pakken om escalatie te voorkomen. Dat doen we op verschillende manieren:
Scherp zijn op signalen van polarisatie, met name als er sprake is van radicalisering en de bereidheid om geweld te gebruiken. Alle signalen worden serieus geanalyseerd en waar mogelijk vinden interventies plaats.
Betrokken functionarissen worden getraind om signalen te herkennen en ook preventief op te treden waar mogelijk.
Weten wat er speelt in de samenleving door periodiek in gesprek te gaan met sleutelfiguren in de samenleving. En ze ook met elkaar in gesprek te laten gaan.
Voor een sluitende aanpak is een goede verbinding tussen zorg en veiligheid van groot belang.
Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 14:01:37 met de export van 06/07/2021 13:52:38