2.4.1 Trends en ontwikkelingen (incl. corona-effecten)
De afgelopen jaren hebben we ons ingezet om Almelo veiliger te maken. Het succes is vooral te danken aan een mix van instrumenten en de samenwerking tussen alle veiligheidspartners. Het beleid ten aanzien van veiligheid is op orde en de uitvoering van bestuursrechtelijke maatregelen functioneert goed. Dat willen we graag zo houden. Binnen het veiligheidsdomein kennen wij een aantal kerntaken die onze basis vormen:
- casuïstiek openbare orde en maatschappelijke onrust
- vorm en inhoud van werkzaamheden borgen in beleid voor transparantie en uniformiteit
- diverse preventie activiteiten, zoals bewustwording- en voorlichtingscampagnes
- onderhouden en versterken van de samenwerkingsrelaties met zowel interne als externe partners
Daarnaast is flexibiliteit van belang om bij onvoorziene omstandigheden efficiënt en slagvaardig te kunnen optreden. Deze omstandigheden kunnen ertoe leiden dat prioriteiten en werkzaamheden verschuiven.
Verharding en verplaatsing van ondermijning
We zien dat bepaalde vormen van ondermijning zich verplaatsen en ‘harder’ worden. Door onze daadkrachtige aanpak van drugscriminaliteit binnen Almelo in woonwijken zien we bijvoorbeeld dat dit zich verplaatst naar het buitengebied of een waterbedeffect heeft naar andere gemeenten. In dit kader zien we ook een ontwikkeling van opkomst van synthetische drugs. We verwachten dat deze trend zich verder doorzet. Tegelijkertijd zien we dat een krachtig en handhavend optreden vanuit de overheid bijdraagt aan het vertrouwen van onze inwoners in de gemeente.
Doordat er minder fysiek mogelijk is door de corona-maatregelen, zien we een toename en ontwikkeling van gedigitaliseerde criminaliteit: cyber-criminaliteit. Dit is niet gebonden aan gemeentegrenzen, waardoor regionale samenwerking van belang is. Ook zien we een toename in het aantal meldingen en overtredingen inzake illegale prostitutie in de wijken. We maken gebruik van een handhavingsarrangement om deze overtredingen aan te pakken en de overlast in wijken tegen te gaan zodat het woon- en leefklimaat weer wordt hersteld. Verder hebben ondernemers het financieel moeilijker. Het grootste risico in deze crisis is dat financieel noodlijdende bedrijven minder weerbaar zijn voor ondermijnende criminaliteit. Deze bedrijven bieden een uitgelezen kans om geld wit te wassen of worden als een aantrekkelijke locatie gezien die kan dienen als uitvalsbasis voor de criminele activiteiten.
Zorg en Veiligheid
Vaak zien we bij kwetsbare inwoners een opeenstapeling van persoonlijke problemen zoals: eenzaamheid, woningnood, werkloosheid, schulden, psychische klachten, verstandelijke beperking, verslavingen e.d. Deze problematiek kan ertoe leiden dat kwetsbare inwoners eerder slachtoffer kunnen worden van misbruik of in criminaliteit vervallen. Daarnaast kan dit leiden tot overlast en negatieve invloed op de veiligheidsbeleving in de wijken. Blijven inzetten op het versterken van de sociale basis in de wijken is dan ook van groot belang.
Jeugd en Veiligheid
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar diezelfde jeugd is ook kwetsbaar en gevoelig voor criminele invloeden van buitenaf. Jeugdigen zijn volop bezig met het ontdekken van hun individualiteit. Daarbij geldt voor een aantal dat ze een bepaalde bewijsdrift hebben. Met name voor kwetsbare jongeren geldt dat het risico groter is om in aanraking te komen met criminaliteit. We willen voorkomen dat onschuldige overlast zich ontwikkelt tot jeugdcriminaliteit en grensoverschrijdend gedrag en bevorderen dat jeugdigen veilig opgroeien en later als volwassenen volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.
Radicalisering en polarisatie
In de samenleving is sprake van een verscherping van tegenstellingen tussen groepen, die kunnen leiden tot spanningen. Denk hierbij aan de verschillen tussen afkomst, religie, rijk en arm, politieke voorkeur etc. Verschillende actuele maatschappelijke thema’s vergroten de tegenstellingen tussen groepen, zoals standpunten over de aanpak van corona, vaccineren, Black Lives Matter, Zwarte Piet discussie, de boerenprotesten. Dit kan leiden tot hardnekkige tegenstellingen, waarbij groepen niet meer bereid zijn om positief met elkaar in gesprek te gaan en bereid zijn steeds verder te gaan om anderen van hun standpunten te overtuigen. Uiteindelijk kan dit leiden tot radicalisering; demonstraties die uit de hand lopen of het aanzetten tot geweld. Polarisatie kan de voedingsbodem zijn voor maatschappelijke onrust in de samenleving, dat zich uit in groepen die worden buitengesloten.