Programma's

Programma Economie en Participatie

2.2.3 Concrete voorstellen

Het is van belang om de ingezette koers, projecten en initiatieven uit het programma Economie en Participatie volop door te zetten in 2022. Om daar ook in 2022 de vruchten van te kunnen (blijven) plukken:

  • De inzet van het ondernemersloket om een goede dienstverlening aan onze ondernemers te kunnen bieden
  • De revitalisering van bedrijventerreinen
  • Het Twents Huis van de Logistiek
  • Samenwerkingen met het Innovatieplatform van Heracles, Ontdek Hightech Almelo, de Hightech Academy.
  • Het Schuldenlab en de projecten
  • Vervolg mogelijke uitbreiding XL Businesspark

Het blijft een uitdaging om inwoners die al langere tijd in de bijstand zitten weer aan het werk te krijgen. Daarnaast moeten de mensen die als gevolg van de coronacrisis in de bijstand zijn gekomen actief blijven en zo snel mogelijk weer aan het werk. Deze groep krijgt extra aandacht en ondersteuning van de arbeidsmarktcoaches.
Ook maken we gebruik van het Twenteportaal. In dit portaal bieden we werkgevers de mogelijkheid om zelf kandidaten uit ons bestand te selecteren. De inwoners die al wat langer in de bijstand zitten en waarvan is vastgesteld dat regulier werken nu nog niet tot de mogelijkheden behoort gaan we via de maatschappelijk nuttige tegenprestatie activeren. Om werken vanuit de bijstand te stimuleren willen we starten met een premie voor inwoners die (deels) vanuit de bijstand aan het werk gaan (de deeltijdpremie). We zien deeltijdwerk niet langer alleen als middel om volledige bijstandsonafhankelijkheid te bereiken maar ook als doel voor inwoners waarbij volledige uitstroom naar werk niet mogelijk is.

Zoals al eerder aangegeven onderzoeken we de haalbaarheid van de invoering van de Wet Grootstedelijke Problematiek. Met als doel de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van bepaalde wijken in Almelo vergroten en instroom van mensen van buiten Almelo in de bijstand te kunnen beperken. Daarnaast bekijken we ook andere (huisvestings)instrumenten. Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek is in 2022 een vervolg nodig in de uitvoering.

We willen profiteren van de extra middelen en projecten die via de arbeidsmarktregio beschikbaar komen. Dat vraagt capaciteit en inzet. Er wordt een regionaal mobiliteitscentrum voor de crisisdienstverlening ingericht, gericht op dienstverlening voor werkbehoud van werkenden. Daarnaast willen we gericht investeren in kwetsbare doelgroepen, die op dit moment een extra achterstand oplopen door corona als het gaat om kansen op de arbeidsmarkt. Daarbij gaat het o.a. over extra inzet van middelen voor jongeren en mensen met een arbeidsbeperking. En is er een pilot “Doorlopende lijn van Zorg naar Werk”, waarbij vanuit de samenwerking tussen de gemeente Almelo, werkgevers, zorgpartijen en onderwijsinstellingen, ontwikkeltrajecten worden opgezet voor de doelgroep met een arbeidsbeperking. Voor inwoners met psychische klachten zetten we IPS (Individuele Plaatsing en Steun) trajecten in en wordt via sleutelfiguren intensiever samengewerkt tussen GGZ en gemeente/Werkplein.

Met het Schuldenlab willen we doorgaan en intensiveren om ergere problemen te voorkomen. We doen dit samen met de partners uit de stad waarbij we vooral op preventie inzetten. Daarom willen we door blijven gaan met vroegsignalering. En versterken we het lokale netwerk (zoals Schuldhulpmaatje of Thuisadministratie) om inwoners op te vangen en te helpen. We blijven inzetten op lopende projecten als Collectief Schuldregelen, de doorbraakmethode en de Nederlandse Schuldhulproute zodat we daar in 2022 de effecten van blijven zien.

Om het profiel van Almelo Waterstad te versterken stellen we voor om een vaarroute om en door Almelo mogelijk te maken. Deze investering is meerjarig en vraagt om commitment van partners.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 14:01:37 met de export van 06/07/2021 13:52:38