2.3.2 Effect op de ambities en doelstellingen
Het afgelopen jaar is natuurlijk een jaar geweest met uitdagingen voor iedereen, maar in het bijzonder voor onze ondernemers en culturele instellingen. De huidige verwachtingen zijn dat de komende periode verdere versoepelingen doorgevoerd kunnen worden en daarmee terrassen, restaurants, winkels, theaters en andere voorzieningen hun deuren weer kunnen openen. De effecten van alle coronamaatregelen op lange termijn zijn echter lastig in te schatten.
De vraag is in hoeverre dit leegstand in de binnenstad of veranderend consumentengedrag zal veroorzaken. Landelijk is de verwachting dat 15% van de bedrijven in de non-foodsector zal stoppen. Maar de vraag is hoe dit precies zijn weerslag zal krijgen in Almelo, en in hoeverre of hoe snel de bezoekersaantallen aan onze binnenstad van voor de crisis zich weer herstellen. De tijd zal het leren. Hoewel we als gemeente niet op alles invloed hebben, blijven we vanuit het programma Binnenstad inzetten op de ambities zoals deze in de koers voor de binnenstad zijn geformuleerd.
We hebben de doelstelling voor 2022 voor het aantal bezoekers van de binnenstad wel met circa 30 procent naar beneden bijgesteld, maar gaan ons inzetten om in de jaren erna het oorspronkelijke doel alsnog te halen.
Het streven blijft ook om de leegstandsdoelstelling voor het kernwinkelgebied te behouden (0 m2 in 2022), ondanks dat deze onder druk staat. We hebben de doelstelling voor de transformatiegebieden en stadskwartieren bijgesteld en streven naar een gelijkblijvende of dalende leegstand ten opzichte van 2018
Door de lange sluiting vanwege de coronamaatregelen staat de bedrijfsvoering voor veel culturele instellingen onder druk. Het risico bestaat dat dit leidt tot een verschraling van het culturele aanbod. Door de lockdown zijn de bewoners het culturele aanbod ook lager gaan waarderen. In 2019 beoordeelden inwoners het culturele aanbod nog met een 6,9. In 2020 was dat een 6,6. De oorspronkelijke doelstelling om in 2022 een 7,0 te halen staat dus onder druk.
Tegelijkertijd met deze mogelijk (tijdelijke) negatieve gevolgen van de coronamaatregelen, constateren we ook dat er verschillende nieuwe ondernemingen in onze binnenstad zijn gestart het afgelopen jaar en zien we een versnelling in de transformatie van panden van winkels naar wonen in de aanloopstraten, waaronder Grotestraat Noord.
Het doorzetten van deze transformatie vraagt wel om een strategische visie op mobiliteit en parkeren in de binnenstad. Er is sprake van een verschuiving van snelle naar langzame mobiliteit. Daarnaast legt het programma in de binnenstad door herontwikkelingen en transformatie druk op de parkeerbalans uitgaande van de huidige normen en richtlijnen. Om onze ambities en doelstellingen voor de binnenstad te kunnen realiseren, zal gekeken moeten worden naar mobiliteit en parkeren in de binnenstad.