2.6.1 Trends en ontwikkelingen (incl. corona-effecten)
De Eerste Kamer bestudeert de uitvoerbaarheid van de wet en de verwachting is dat rond de zomer meer duidelijkheid volgt over de definitieve invoeringsdatum. Vooralsnog gaan we er vanuit dat de wet op 1 januari 2022 wordt ingevoerd.
De verwachting is dat veel inwoners en bedrijven (initiatiefnemers) nog onder het oude stelsel een vergunningaanvraag in willen dienen voordat de Omgevingswet is ingevoerd. Dit betekent mogelijk een extra hoog aantal vergunningaanvragen.
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet is aan rijkszijde en leveranciers niet op tijd gereed. De interne voorbereidingen liggen op schema, de software is aangeschaft en er wordt intern geoefend met de software. Wij zijn er klaar voor.
De winkel is open terwijl we met een grote transformatie bezig zijn, dit wringt met elkaar.
Vanwege corona en vanwege het hiervoor genoemde punt zijn er minder pilots uitgevoerd en hebben er minder fysieke bijeenkomsten plaatsgevonden in het kader van het nieuwe manier van werken.
Het is nog niet bekend wat de structurele financiële effecten zullen zijn van de invoering van de Omgevingswet. In ieder geval zullen er gevolgen zijn voor de leges, deze worden mogelijk naar beneden of naar boven bijgesteld. Er komt een geheel nieuwe legesverordening. De inhoudelijke keuzes die nog gemaakt moeten worden moeten ook vertaald worden naar financiële effecten. Deels zal dit in de loop van dit jaar plaatsvinden daarnaast zullen ook de komende jaren keuzes gemaakt moeten worden in het omgevingsplan die effect zullen hebben op de financiën.
Vanwege corona is het belang van een goede inrichting van de fysieke leefomgeving nog belangrijker geworden. Met name integraal kijken naar welke maatschappelijke opgaven we moeten/willen realiseren en wat dit betekent voor de fysieke leefomgeving (Omgevingsplan).
Deze pagina is gebouwd op 06/07/2021 14:01:37 met de export van 06/07/2021 13:52:38